Kristina Dia Blog

Otrokova čustva so ogledalo našega razpoloženja

Otrok je naše ogledalo. Uči se iz naše vibracije. Tako o sebi kot o svetu. Ima svojo dušico in v sebi ve kaj ga veseli od prvega vdiha na tem čudovitem planetu. Njegovi odzivi, obnašanja in delovanje pa je odvisno od tega, kako mi čutimo in delujemo v odnosu s seboj, z otrokom in bližnjimi. Kakor se naš notranji otrok počuti, to nam naš zunanji otrok odslikava.

 

Kristina Dia

OTROK NE SPOŠTUJE BESED, KI JIH SLIŠI, TEMVEČ ČLOVEKA, KI BESEDE IZGOVARJA

Ko otroku postavimo mejo, jo bo ta spoštoval, če oceni da smo oseba vredna spoštovanja.
Če sebe ne spoštujemo in ljudem dopuščamo, da nas ne spoštujejo ter kršijo naše meje, potem otrok ne bo upošteval naših meja. Otrok se uči od naše vibracije, ki jo oddajamo o sebi in svetu.
Ko vidi osebo, ki se spoštuje in jo drugi iz strahu ali kakega drugega motiva spoštujejo, bo raje upošteval to osebo v mnenjih in stališčih, kot pa starše, ki so v dvomih glede svojih stališč in se ne spoštujejo ter si ne zaupajo...

Zato je pomembno, da starš razvija svoje samospoštovanje in ljubezen do sebe ter se ravna po svojih vrednotah in ima jasno postavljene meje. Ko zaupamo sebi - svojim mejam, obljubam in odločitvam, takrat si pri otroku pridobimo zaupanje.

Ko je naša izbira trdna izbira ter 100procentno stojimo s svojo vibracijo, besedami in dejanji v tem kar govorimo, takrat si otrokovo zaupanje pridobimo in nas spoštuje ter upošteva naše meje.
Kajti tako mu pokažemo z zgledom, da spoštujemo sebe z dušo in telesom. In otrok nas začne spoštovati. Naše besede takrat za otroka nekaj veljajo - brez razburjanja in dokazovanja.

Ko dojamemo, da se otrok le odziva na našo vibracijo, ne bomo več želeli spreminjati otrok, temveč se bomo iz njihovih reakcij učili, kaj lahko spremenimo pri sebi.

 

Kako vam lahko pri tem pomagam jaz?

V knjigi ŽEPNA LUČKA vas čaka 21 vaj s katerimi ozavestite svoje nezavedne vzorce ter reakcije, ki izhajajo iz njih ter s pomočjo smernic v knjigi globlje spoznate sebe in svoje potenciale, ki jih lahko udejanite v praksi.

Za konkretna vprašanja glede otrokovih čustvenih težavic, pa me lahko kontaktirate s klikom TUKAJ in lahko vam svetujem glede programa, ki vašemu otroku individualno lahko pomaga pramagati čustveno tegobo.

 

Zakaj je dobro odpustiti in kako se lotiti odpuščanja?

"Odpustite vsem ljudem, ki so vas kdaj ranili. Ne zato, ker bi odobravali njihovo ravnanje, ampak zato, ker s tem sebi podarite mir in prostor za ljubezen."

Kristina Dia, iz knjige ŽEPNA LUČKA

 Ko nekomu zamerimo, je kot bi v rokah držali žerjavico in pričakovali, da bo to vplivalo na drugo osebo. Ja, seveda imamo vsi izkušnje, ko se nismo prijetno počutili v kontaktu z določenimi ljudmi. Njihova dejanja so nam morda prinesla čustveno bolečino. In morda čutimo jezo zaradi tega. A vse dokler dejanje druge osebe gledamo skozi prizmo žrtve, s tem del svoje čustvene energije namenjamo tej osebi in tako v sebi potlačimo en del svojega potenciala čutenja ljubezni v sedanjem trenutku. Dolgoletne zamere so glavni vzrok vseh fizičnih bolezni, ker ustvarjajo neravnovesje v telesu. Zato je odpuščanje eden izmed glavnih procesov pri širjenju ljubezni do sebe.

Odpustiti definitivno ne pomeni vrniti se v staro situacijo ali nekomu dovoliti, da je še naprej del našega življenja. To bi bilo zanikanje sebe. Prvo je treba poskrbeti za okolje, ki nas podpira in spoštuje, tako lahko sebi zagotovimo nadaljnji razvoj samospoštovanja in sočutja do sebe. Toksičnim odnosom lahko mirne vesti rečemo Ne in s tem sebi rečemo da.

"Ljubezen je celovita in popolna sestavljanka v nas. Ko do koga gojimo zamero, smo delček svoje sestavljanke predali njemu. ODPUŠČANJE nam ta košček sestavljanke povrne, da lahko MIRNO in CELOVITO uživamo trenutke življenja."

Kristina Dia, iz knjige ŽEPNA LUČKA

Odpustiti tudi ne pomeni imeti rad osebo, ki se ti je zamerila. Če vrednote te osebe ne sovpadajo z našimi, potem nam ne more biti všeč in zaman bi bilo sebe prepričevati, da nam mora biti všeč nekdo, ki več kot očitno ni po našem "okusu".

Odpustiti enostavno pomeni spustiti kakršenkoli čustveni naboj do dotične osebe ali situacije. Pomeni, da je nekdaj boleča situacija s to osebo le nek spomin, poglavje v naši knjigi življenja, ki nam je podarilo nek nauk, ki nam je pomagal, da smo postali danes to kar smo - bogatejši za eno izkušnjo.

"Odpustite vsem ljudem, ki so vas kdaj ranili. Ne zato, ker bi odobravali njihovo ravnanje, ampak zato, ker s tem sebi podarite mir in prostor za ljubezen."

Kristina Dia, iz knjige ŽEPNA LUČKA

Kako se lotiti odpuščanja po korakih?

1. Najprej si priznamo, da nas neka situacija, stvar ali beseda boli. Dobro se je pogovoriti z osebo, ki ji zaupamo, ali pa zapisati v svoj dnevnik občutkov.

2. Nato se vprašati: "Ali oseba, ki se ima rada in se ceni dopušča takšno ravnanje?"

3. In sprejeti odločitev ali bomo to "dramo" še tolerirali, ali bomo iz ljubezni do sebe rekli "dovolj" ter se premaknili naprej.

4. Priznati si, kako se ob tem počutimo (lahko si zapišemo svoje občutke glede te situacije)

5. Nato se vprašamo, zakaj smo to pritegnili, od kod (iz obdobja našega otroštva) izvirajo ti občutki?

6. Sledi ozaveščanje in zdravljenje svojih čustvenih ran iz otroštva. Pri tem vam lahko pomaga tale VAJA ZA OSVOBAJANJE STARIH PREPRIČANJ

7. Vprašamo se: "Česa me je ta situacija naučila (o sebi)?"

8. Vprašamo se: "Kaj pa sem lepega doživel s to osebo/ami?" Ter v sebi prebudimo hvaležnost za vse pozitivne utrinke, ki smo jih doživeli s temi osebami." 

Tako je transformacija končana. Čustvo zamere smo preobrazili v čustvo hvaležnosti. To je resnično odpuščanje. Čestitajte si, to je pogumno dejanje, ki vas bo poneslo višje v vaši zavesti in vibraciji , da boste lahko v življenje pritegnili le še odnose, ki vam nudijo občutja hvaležnosti. 

Vse je vibracija. In kar nosimo znotraj sebe, privlačimo v svojem zunanjem svetu. Zato je dobro odpuščati :)

 

"Ko obrnemo fokus vase, v jedro svoje resničnosti, smo kot močno drevo z zdravimi koreninami. V sebi čutimo mir ne glede na moč vetra."

Kristina Dia, iz knjige ŽEPNA LUČKA

 

Vsakdo nosi v svojem srcu Superjunaka

Nekega dne sva se sinčkom peljala v avtu in poslušala najljubšo pesem. Nato me sinček (ponovno) preseneti z eno njegovih modrih izjav: "Mami, vsakdo ima Supermena v svojem srcu, a ne?"

Uau... Izjava ob kateri sem ostala brez besed in se zamislila. Res je. Vsakdo je v nečem izjemen. To nosi v svojem srcu. Ta super-talent za čisto svoje področje, ki mu daje edinstveno energijo skatero osvetljuje ta košček Sveta. In vsakdo JE superjunak v svojem srcu.

Težava nastane, ko naš ego hoče leteti, človek pa ima pa v srcu talent za plavanje. In potem se ta človek ambiciozno uri v letenju ter ostaja notranje prazen. Prepoznati svoj supertalent je izjemno pomembno, če želimo sijati v svoji avtentičnosti. Drugače delujemo nekoliko izumetničeno. Kot je novoletno okrašena smrečica lepa. Sijoča. A je umetna, plastična. Nima te veličastne energije narave, kot jo oddaja avtentična smrečica v naravi. Tako dober pesnik nikoli ne bo sijal v nogometu. Morda lahko dobro igra nogomet. Se izuči za to področje z veliko volje in vaje. A v tem ne bo v celoti prisotno njegovo srce. Kajti njegovo srce sklada pesmi, poezijo. To je področje ,ki ga je prinesel s seboj na Zemljo v obliki supertalenta. In ko se svetu prikaže kot poet, takrat zasije v svoji avtentični energiji, ki mu daje krila za vsa področja v življenju. Ker ta človek živi svoje poslanstvo. Dela kar ljubi in za kar je rojen, da postane.

Biti superjunak svojega srca ni neka umetnost.

Preprosto biti to kar si,

početi kar te veseli,

osrečevati sebe

in s svojim obstojem polepšati ta svet tudi za druge ljudi.

A naj se ne mudi.

Korak po korak se pot odvija,

da nastane tvoja edinstvena "poezija",

ki krasi tvoje srce

in skozi tvojo luč osvetljuje srca tistih, ki se jih dotakne.

 

Mislite, da ne veste kaj je vaš super-telent? Meni je za začetek poti samoodkrivanja pomagala tale preprosta vaja (1.VAJA iz knjige Žepna lučka):

Zapišite dejavnosti, želje in hobije iz otroštva, ki so v vas vzbujali ljubezen, navdušenje, radost in sproščenost. Katero izmed njih lahko ponovno vpeljete v svoje življenje in se tako povežete z radostjo v sebi?

 

Avtorica: Kristina Dia

ZA OTROKE: Kako se počutiti samozavestno v družbi besedno žaljivih vrstnikov?

OTROK VPRAŠANJE: Kako se počutiti samozavestno v družbi besedno žaljivih vrstnikov?

ODGOVOR:

SPREJMI DEJSTVO, DA TO, KOLIKO LJUDI TE POVŠEČKA NI POVEZANO S TEBOJ IN TVOJO VREDNOSTJO. BODI TI IN ZADOVOLJEN S SEBOJ. BOLJE IMETI 1 PRAVEGA PRIJATELJA, KAKOR 15 LAŽNIH.

V kolikor pa se nek otrok ali skupina otrok do tebe obnaša izključevalno (zasmehovanje, ignoranca, besedno žaljenje) ter te njihovo obnašanje in besede bolijo, se ne rabiš kriviti. Vem kako se počutiš in te razumem. Ko se osredotočaš na negativno obnašanje drugih, to v čustvenem sistemu sproži bolečino. Počutiš se, kot da se ti godi krivica. To je normalno. Osnovna čustvena potreba vsakega človeka je sprejetost. In vsekakor občutek nesprejetosti v nas vzbudi neprijetne občutke. Kako se jim izogniti? Z RAZUMEVANJEM SEBE IN OSEBE NASPROTI.

Z zavedanjem, da sošolec izhaja iz svoje čustvene zaprtosti, ki jo je osnoval kot obrambni mehanizem, ko je doživel neko travmo v življenju. Ne more biti prijazen do tebe, ker ne zna. Žaljenje drugih je njegova kompenzacija za izjemno slabo mnenje o sebi. Otroci, ki imajo v sebi ranjeno srce, gredo v eno izmed 3 obrambnih mehanizmov obnašanja:

1) Verbalni nasilnež, ki žali, ponižuje in opravlja (ker se počuti njihov ranjeni ego zmagovalno, ko od nekoga počutje spravijo "dol") - temu se reče tudi ugaševanje sijaja. S tem, ko ugasnejo od nekoga sijaj zadovoljstva in veselja, se njihov ego za trenutek počuti močnejši, boljši. Ponavadi se spravijo na čustveno dovzetne osebe, ki jih ni težko užaliti.

2) Tiha miška (da bi zakrili svoj pravi jaz, se umaknejo v svoj svet in bi bili najraje nevidni)

3) Zafrkant (razredni šaljivci, ki svoj pravi jaz skrivajo za masko šal, zafrkavanj in heca)

KAJ JE SKUPNO VSEM 3 OTROKOM? Ne izražajo svojega pravega avtentičnega jaza in občutkov. V sebi nosijo prepričanje, da niso dovolj dobri taki kot so in niso vredni ljubezni ali celo obstoja. To prepričanje so povzeli iz primarnih družin, kjer so zaprli svoje srce za ljubezen in zavoljo preživetja oblikovali zgoraj omenjene obrambne mehanizme obnašanja. Taki otroci za svojo "masko" skrivajo ogromno potlačenih občutkov jeze, agresije, zamere, žalosti in strahu.

Kako ravnati v primeru, da naletiš na žaljenje, ignoriranje ali zasmehovanje s strani otroka, ki uporablja katerega od zgoraj omenjenih obrambnih mehanizmov?

1. Nihče te ne more užaliti, če mu tega ne dovoliš. Ne dovoli, da se te žaljivka dotakne in zgolj mirno prisluhni kaj ti ima za povedati. Predstavljaj si njegove besede kakor milne mehurčke, ki jih piha vate, a se te ne dotaknejo, temveč letijo mimo tebe.

2. Nasmehni se. Nasmeh zmanjša stres v tvojem telesu in te narede bolj samozavestnega.

3. Na negativno pripombo odgovori s PRIJAZNO BESEDO. 

Kaj dosežeš z novim vzorcem odziva? 

1 - Osebi nasproti sporočaš, da se sprejemaš in imaš dobro mnenje o sebi ne glede na njegovo mnenje o tebi. Preberi ponovno: mnenje. Njegovo mnenje je njegova izbira in ne absoluitna resnica. TVOJE MNENJE pa je tvoja izbira in JE TVOJA RESNICA.

2 - Da mu ne predajaš moči s tem, ko zaradi njega postaneš besen ali užaljen, temveč si to kar si in tvoj cilj je mir in ljubezen. Poveš mu svoja pravila igre.

3 - v sebi krepiš občutek samozavesti, ker te mnenje drugih ne omaje in si lahko srečen ne glede na to komu si ali nisi všeč. 

Kaj je podzavestni ali zavestni cilj osebe, ki se čustveno znaša nad teboj? Zmaga. Zmaga za njegov ego pomeni, da se ti počutiš slabo zaradi tega kar ti je rekel. Ko pa mu pokažeš, da se v sebi počutiš dobro ne glede na to kaj reče in mu na sovražne besede odgovoriš z ljubeznijo, prijaznostjo, sočutjem, bo zmeden, ker njegov ego ne bo prišel do zmage (vplivati na počutje 2. osebe). Tako ne bo vedel kaj reči nazaj in bo na dolgi rok:

1 - postal tvoj prijatelj ali

2 - izginil iz tvoje bližine ter te pustil pri miru.

Ni rešitev v boju ali begu pred "sovražniki". Rešitev je v Ljubezni in sočutju. Ko si sposoben razumeti sovražnika, ta ni več sovražnik, temveč prijatelj. Prijatelj, ki ima pač drugačen način izražanja kakor ti, ker globoko v sebi nosi čustveno rano. Zato si mu ti zgled, kako se pogovarjati s sočlovekom ter biti to kar si ne glede na mnenja drugih ljudi. Svoj čas in pozornost pa posveti druženju z osebami, ki te podpirajo, sprejemajo in se do tebe obnašajo spoštljivo. Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.

Predvsem pa si zapomni: "TOČNO TAKŠEN-A KOT SI, SI UNIKATEN-A in ČUDOVIT-A, ZATO SIJ KOT SONČECE V VSAKEM TRENUTKU."

 

Avtorica: Kristina Dia

 

Za individualni trening samozavesti in izboljšanja samopodobe otroka, me starši lahko kontaktirate TUKAJ.

 

OTROCI IN SAMOZAVEST

Kako doseči, da je otrok samozavesten v šoli kljub neodobravanju in kritikam določenih sošolcev?


ODGOVOR:
Ključ je v tem, da ne vzgajamo otroka kot "odvetnik", ki ga vidi kot žrtev (ga rešuje pred krutim svetom),
temveč kot "MENTOR", ki ga vidi kot močno osebo, ki zmore oblikovati svojo srečo sam (mu svetujem, kako situacijo videti na način nevtralnosti in možnosti svobodne izbire dojemanja predznaka).

Nihče te ne more čustveno prizadeti, če mu tega ne dovoliš.
Napaka je, če na objokanega otroka, ki ga je sošolec čustveno prizadel gledamo z očmi "rešitelja" ter obsojamo svet, ker je tako krut in kažemo s prstom na "nesramneže", ki se morajo spremeniti ter otroka tako vzgajamo v žrtev okoliščin.
Če se nekdo nad otrokom znese fizično, je absolutno potrebno poiskati krivca in je otrok žrtev okoliščin.
V kolikor pa so besede, obnašanje ali ignoranca nekoga otroka spravili v slabo voljo, pa se otrok v srcu lahko počuti kot zmagovalec, navkljub besedam od zunaj in ne poraženec ali žrtev.

Živimo v svetu, kjer ne boš vsakomur všeč. Ljudje imajo predsodke. Ljudje imajo komplekse. Imajo svoja mnenja in različen pogled na svet. Zato je življenje, ki ga podrediš njihovim besedam in vidikom, zapravljeno življenje, ki lahko vodi celo v depresijo. Življenja ne moreš živeti svobodno in mirno, če te zamajejo mnenja drugih o tebi. Če se počutiš užaljeno, ko te skupina sošolcev ne sprejema. Če meniš, da se ti godi krivica, ker imaš le enega prijatelja, sošolec pa jih ima 15.
SPREJMI DEJSTVO, DA TO, KOLIKO LJUDI TE POVŠEČKA NI POVEZANO S TEBOJ IN TVOJO VREDNOSTJO. BODI TI IN ZADOVOLJEN S SEBOJ. BOLJE IMETI 1 PRAVEGA PRIJATELJA, KAKOR 15 LAŽNIH.
Prej, ko si v srce zapišeš, da si vreden, sprejet in ljubljen s strani življenja ne glede na to, kakšno frizuro imaš, koliko statusnih simbolov te krasi in koliko ljudi te povšečka, prej boš resnično SREČEN.
In če se nekdo norčuje iz tvoje frizure, v resnici izraža svoje nezadovoljstvo s svojim izgledom. To delajo iz lastne ranjenosti. Ne zato, ker bi bilo s teboj kaj narobe. Govorijo o sebi, ne o tebi.

Kaj narediš, če naletiš na zaprto trgovino? Verjetno ne rečeš: "Joj, kako krivično, da mi ne odprejo." Ne. Prav tako je s "sošolci". V kolikor se nekdo vede v nasprotju s tvojimi dobrimi občutki, potem to le pomeni, da so vrata srca te osebe zaprta. Ne trudi se ugajati, skrbeti ali se prilagajati, da bi te ta oseba sprejemala. Še najmanj pa spreminjati ali skrivati sebe, da bi bil sprejet s strani te osebe. Ti si kar si. In on je kar je. Predstavljaj si ga kakor zaprto trgovino pred katero se ne izplača čakati, da te sprejme. Škoda energije čakanja in "zaletavanja v zaklenjena vrata", če te oseba več kot očitno ne sprejema. To je njegova odločitev. Tvoja odločitev pa je kako se boš na izziv odzval. Na negativne besede drugih zamahni z roko, ponosno popravi krono na svoji glavi in se enostavno obrni stran - k ljudem odprtega srca, ki te sprejemajo takega kot si in ti kažejo podporo in naklonjenost. Tvoja sreča je tvoj cilj. In tvoja sreča ni odvisna od tega koliko ljudi te odobrava, temveč kako znaš uživati v družbi ljudi ob katerih se ti počutiš prijetno ter koliko sebe izražaš v okolju kjer si, ne da bi te zanimala pričakovanja in mnenja drugih ljudi.

 

Preberi še: Kako ravnati, ko se "sošolec" do tebe obnaša besedno žaljivo?

 

 

Avtorica: Kristina Dia

 

V kolikor želite, da vaš otrok:

  • pridobi samozavest,
  • izboljša samopodobo,
  • postane imun na besede drugih ter
  • preseže čustvene "težavice" (sramežljivost, asocialnost, nekomunikativnost, žalost, jeza, strah, agresivnost, izbruhi trme, problematičnost, motnje koncentracije, hiperaktivnost, motnje govora,...)                                                                                                                          

Potem mi pošljite vprašanje preko SPLETNEGA OBRAZCA in skupaj lahko poiščemo pravo rešitev.

Home ← Starejše objave