Najprej se vprašaj, kaj tebi predstavlja beseda ceniti se, katero prepričanje iz ozadja se oglasi, ko rečeš : Cenim se. Je to morda iluzija okolice, ki ti je od otroštva dalje ponavljala lažne besede, kot so: »Kdor se ceni je samovšečen, važen, se ima za nekaj več, hodi pokončno in zviška gleda na druge…« Veš, to je iluzija, ki izraža tisto kar so si ti osebki globoko v sebi želeli razviti, pa si tega niso upali, zato so raje kritizirali druge, kot da bi se odločili z spremembo v sebi – razvijanje lastne samopodobe. Pač niso znali drugače. 

Ti pa imaš vso svobodo tega sveta, da govoriš, ravnaš in deluješ tako kot ti tvoje srce šepeta.

Vibracija (občutek) besede CENIM SE je povezan s samopodobo, ki si jo oblikujemo od zgodnjega otroštva. Če smo bili recimo naučeni, da si je »lastno vrednost« treba zaslužiti s pridnostjo, podrejanjem in ustrežljivostjo, potem je občutek CENIM SE pogojen le s tistimi nekaj »prisluženimi« utrinki v življenju, ki potrjujejo vašo lastno vrednost, kot recimo matura, diploma, biti sprejet v službo, prejeti plačo za svoje delo, pohvala… Takrat se občutek CENIM SE prikrade za nekaj ur, morda dni, nato pa izpuhti in ponovno ostane praznina in stremenje k temu, da nekdo vidi vašo vrednost. Tako se vrtimo v krogu »vreden/nevreden – dober/slab – zmagovalec/poraženec …. In si »aplavz« okolice izberemo kot nadomestek tistega kar v sebi v neomejenih količinah že imamo (brezpogojna ljubezen). Le odgrniti moramo zaveso »priučenih prepričanj« ter se spomniti notranje resnice, ki smo jo prinesli s seboj na svet.

Človek, ki posluša svoje srce ve, da občutek lastne vrednosti- CENITI IN SPOŠTOVATI SEBE izhaja iz brezpogojne ljubezni, ki je v nas vedno, za vedno. Poglejmo največje učitelje, ki nam kažejo to absolutno resnico – to so OTROCI. Ko se otrok rodi, je v stiku s svojo notranjo resnico in se brezpogojno zaveda, da je s tem, ko je prišel na svet in »obstaja« v tej fizični obliki, VREDEN VSE LJUBEZNI IN POZORNOSTI TEGA SVETA. Jasno izraža kaj mu je všeč, kaj mu ni všeč. Takrat je njegov obstoj v sozvočju z vibracijo CENIM SE, SPOŠTUJEM SVOJ OBSTOJ, BREZPOGOJNO SE LJUBIM, POMEMBEN SEM. Jasno (in seveda tudi glasno) izraža potrebo po pozornosti, hrani, spanju, toploti in globoko v sebi verjame, da si vse to zasluži že s tem ko obstaja, diha zrak in živi. 3 mesece star otrok ne bo zavoljo drugih potlačil svojih želja. Čuti ljubezen v sebi in verjame, da je vreden ljubezni (se ceni). Nekje do 2. leta starosti je otrok močno introvertiran ter instinktivno ravna v skladu s tistim kar občuti. Le poglejte telesno držo 2-letnega otroka in način kako izraža svoje želje – kot kraljeva visokost, ki ji pripada vsa ljubezen in obilje tega planeta (ceni se, ljubi vsak delček sebe in se v popolnosti sprejema). Po 2. letu pa se že začne njegov pogled obračati iz svojega absolutnega zaznavanja svoje notranje resnice, navzven. Okolica mu začne govoriti kaj je prav in kaj ne, začne se primerjanje z drugimi in oblikujejo se višje želje od osnovnih potreb (po hrani, spanju, pozornosti). Začne pobirati informacije od zunaj ter jih skladiščiti v svoj notranji svet. Takrat se začne oblikovati otrokova samopodoba – občutek lastne vrednosti, ki mu bo služila kot popotnica v prihodnosti.

Če torej kot otrok niste prejeli "pravih besed" za razvijanje lastne vrednosti in so vas v obliki kritike in kazni naučili, da si morate občutek "CENIM SE, VREDEN SEM" prislužiti (trdo delati/ustrezati/biti popolni itd...), potem vas te njihove besede v obliki občutkov spremljajo še danes in v vas donijo kot prazna posoda, ki čaka, da jo napolnite z ljubeznijo.

Kako to storite? Ozavestite, da je vaš sedanji občutek lastne vrednosti iluzija, ki ste se jo naučili od informacij okolice (od zgodnjega otroštva do točke kjer ste zdaj). Spustite vsa prepričanja, ki vam nekje v ozadju govorijo, da nečesa niste vredni ter globoko vdihnite, izdihnite in si ponovite afirmacije:

RAD/A SE IMAM, CENIM SE IN SPOŠTUJEM, NA TOČKI KJER SEM ZDAJ. SEM UNIKATNA, NENADOMESTLJIVA PUZLA NA KOŠČKU SESTAVLJANKE, KI SE JI REČE SVET. S TEM KO OBSTAJAM, DIHAM ZRAK, ČUTIM IN ŽIVIM, SEM VREDEN/A VSEGA OBILJA, KI GA IMAM TER VSEGA OBILJA, KI PRIHAJA K MENI. SPREJEMAM ODGOVORNOST ZA SVOJE ŽIVLJENJE IN HVALEŽNO SPREJEMAM DAROVE ŽIVLJENJA. ISKRENO IZRAŽAM KAR ČUTIM IN SE SPREJEMAM.

Se želite osvoboditi omejujočih prepričanj ter v polnosti sprejeti in zaživeti resničnega SEBE?

 Knjiga ŽEPNA LUČKA bo osvetlila vaše srce in spremenila vaš pogled na svet. 


Avtorica: Kristina Dia