(Za otroke 2-7 let)

Nekega sončnega pomladnega jutra se medvedek Mavri prebudi in veselo odskaklja do medvedje kuhinje, kjer ga na mizi čaka zajtrk.

Poje zajtrk, objame mamo in odhiti proti vratom z besedami: "Kako je lep dan! Mama, grem v gozd raziskovat."

Skaklja po gozdni poti in si prepeva: "Kako je lep dan, s sončkom obsijan…"
Na bližnji skali nato zagleda malo zeleno objokano gosenico.
Previdno pristopi k njej in jo vpraša: "Gosenica, zakaj pa jokaš?"
"Tako si želim doseči slastni list na tistem grmu, a je previsoko. Kako bi bila vesela, če bi le imela krila tako kot ti prelepi metulji, ki lahko poletijo na katerikoli list želijo."
"Pa saj ti si metulj", ji odvrne medvedek Mavri.
Gosenica ga začudeno pogleda in začne še bolj jokati.
"Zakaj pa jokaš zdaj, ko sem ti povedal resnico?"
"Medvedek utrga list z bližnjega grma in ji ga ponudi." Gosenica se mu zahvali in začne grizljati list.
Nato ji medvedek Mavri razloži skrivnost, ki mu jo je mama pred nedavnim povedala.
"Gosenica, ne bodi žalostna, ker nimaš kril. Čez nekaj časa se boš zabubila, nato iz kokona izstopila kot metulj ter poletela v višave. Lahko boš obletela vse cvetove in drevesa."
"Čisto zares?" Začudeno odvrne gosenica. Za trenutek preneha grizljati svoj list, se zazre v bližnje metulje in se nasmehne. "Hvala medvedek Mavri, ker si mi to povedal." Nato veselo odleze naprej in si prepeva: "Kmalu bom metulj, kmalu bom metulj, tralalalala…"
Čez nekaj časa medvedek na sprehodu zagleda čudovitega metulja z velikimi mavričnimi krili.
Obstane in ga občuduje: "Waaaau, kako lepa krila imaš, mu odvrne."
"Pozdravljen Mavri," mu metulj prileti na ramo. "Se me spomniš?" Mavriju se je zdel ta glasek zelo znan… Spomnil se: "Si ti objokana gosenica?" "Da, jaz sem. Želim se ti zahvaliti za spodbudne besede.. Zdaj vidim, da si imel prav. Zelo sem srečna, ker imam končno krila."
Mavrični metulj poleti v višavo in Mavriju prinese prelepi rožnati cvet z najvišjega drevesa. "Izvoli, tale je zate, se zahihita in lahkotno odleti dalje."
Medvedek Mavri je bil vesel, da je s svojimi besedami opogumil gosenico, ki je zdaj zares postala čarobno lep metulj z velikimi krili.

Ko je mami navdušeno povedal o gosenici, ki je danes prav zares postala veličasten metulj, mu mama medvedka ob skodelici toplega kakava pove nauk zgodbe: "Vidiš Mavri, na katerikoli točki v življenju se znajdemo, je to le začasno. Nikoli ne izgubimo upanja. Nekje v prihodnosti bomo postali čudoviti metulj…Zaupajmo, da nam življenje v vsakem trenutku dostavi tisto kar najbolj potrebujemo za svojo rast, da nekoč postanemo srčna oseba, ki lahkotno uživa v vsakem trenutku svojega obstoja."

 

AVTORICA: Kristina Dia