(Za otroke 2-7 let)

Nekega sončnega jutra se medvedek Mavri veselo poda na sprehod.
Razigrano skaklja in si prepeva: »Jupijupijeej, danes je moj dan, s sončkom obsijan!«
Nenadoma mu na smrček prileti pikapolonica.
Medvedek kihne in pikapolonico odnese visoko na list drevesa.
"Živjo medvedek Mavri", mu odvrne.
"Kam si namenjen?"
"Danes je čudovit dan. Podajam se v novo raziskovanje čarobnega gozda. Zagotovo mi prinaša še en nauk, ki bo obogatil moj srček." navihano odvrne Mavri.
"Kako lepo suknjico imaš, pikapolonica… tako veliko pik jo krasi."
Pikapolonica prileti bližje. "Te zanima kako sem dobila toliko pikic?"
"Seveda!" medvedek radovedno napne ušesa.
Pikapolonica pove svojo zgodbo:

"Ko sem prišla na svet, sem bila brez pikic. Imela sem rdečo suknjico, ki je bila popolnoma pusta. Ostale pikapolonice me niso sprejele medse in dražile so me, da sem Polonica in ne morem biti Pikapolonica, ker nimam pik. Nekega dne sem jokala in si zaželela pikic, da bom videti tako kot ostale pikapolonice.
Pred menoj se je takrat pokazal bleščeči angel z velikimi belimi krili.
Podaril mi je čarobno zlato knjigo. Ob tem mi je razkril veliko skrivnost: "Ne bodi žalostna Pikapolonica. Bodi vesela, da si drugačna od ostalih. Tvoja suknjica je čista z velikim namenom." "Kakšnim namenom?" Sem presenečeno vprašala.
Angel nadaljuje: "Ti si čarobna pikapolonica Osrečevalka. Vsakdo, ki te prosi za nasvet mu ga preberi iz zlate knjige, ki sem ti jo podaril. Vsakokrat, ko nekoga osrečiš s svojim nasvetom, se bo na tvoji suknjici prikazala ena pika."
Angelček je izginil v višave in meni je ostala le zlata knjiga. Radovedno jo odprem in notri zagledam polno modrosti. Navdušeno sem jih začela prebirati in navdajal me je občutek radosti. Notri so bili zapisani najlepši nasveti ljubezni, sočutja in prijateljstva. Kapnila mi je solza sreče in ob tem se mi je na suknjici narisala prva pika. Navdušeno sem se podala na polet po gozdu in vsakomur, ki je potreboval nasvet, sem prebrala modrost iz zlate knjige.
Kdorkoli je slišal nasvet iz zlate knjige, mu je kapnila solza radosti in na moji suknjici se je pokazala nova pika.
Danes jih imam že nešteto, se zahihita, a še vedno z veseljem pomagam s svojimi modrostmi vsakomur, ki si želi slišati nasvet. Srečna sem, ko lahko nekoga osrečim."

Uaaaau, z občudovanjem vzklikne medvedek Mavri. "Pikapolonica Osrečevalka, lahko še meni prebereš nasvet iz zlate knjige?"
"Seveda, tale je zate", pikapolonica urno odpre svojo knjigico in nadaljuje:
"Kadarkoli si želiš prijatelja, ga imaš v sebi. Kadarkoli si želiš ljubezni, jo poišči v sebi. Kadarkoli si zaželiš znanja, ga najdeš v sebi. Le ti poznaš resnico svojega srca in ko mu prisluhneš, prejmeš odgovore na vsa vprašanja, ki jih prejmeš skozi življenje."
Medvedek Mavri ni čisto dobro razumel modrosti, a kljub temu je v srčku začutil toplino in utrnila se mu je solzica sreče.
Pikapolonica še doda: "Tudi če zdaj ne razumeš dobro besed, ki si jih slišal, so le te shranjene v tvojem srčku in vsakokrat, ko jih boš potreboval, te bodo pomirile in navdale z zaupanjem."
Pikapolonici se je na suknjici narisala še ena pikica in zasmejala sta se.
"Zdaj pa moram iti," mu odvrne pikapolonica. "Želim ti srečno raziskovanje, še vzklikne in poleti visoko nad oblake."
Medvedek Mavri pa steče v svojo medvedjo hišico in mami z navdušenjem pove o čarobni Pikapolonici ter kako je dobila vse te čudovite pike na suknjici.
Mama medvedka ga stisne v objem, ga poboža po kožuščku in mu pove bistven nauk: »Kdor je drugačen od ostalih, je njegova drugačnost darilo, ki ga je prejel od Neba. Ko svojo drugačnost ljubeče sprejmeš kot Darilo in z njim pomagaš tudi drugim, da se bolj sprejemajo, te obsije s čarobnostjo in radostjo.«

 

Avtorica: KRISTINA DIA