OTROK VPRAŠANJE: Kako se počutiti samozavestno v družbi besedno žaljivih vrstnikov?

ODGOVOR:

SPREJMI DEJSTVO, DA TO, KOLIKO LJUDI TE POVŠEČKA NI POVEZANO S TEBOJ IN TVOJO VREDNOSTJO. BODI TI IN ZADOVOLJEN S SEBOJ. BOLJE IMETI 1 PRAVEGA PRIJATELJA, KAKOR 15 LAŽNIH.

V kolikor pa se nek otrok ali skupina otrok do tebe obnaša izključevalno (zasmehovanje, ignoranca, besedno žaljenje) ter te njihovo obnašanje in besede bolijo, se ne rabiš kriviti. Vem kako se počutiš in te razumem. Ko se osredotočaš na negativno obnašanje drugih, to v čustvenem sistemu sproži bolečino. Počutiš se, kot da se ti godi krivica. To je normalno. Osnovna čustvena potreba vsakega človeka je sprejetost. In vsekakor občutek nesprejetosti v nas vzbudi neprijetne občutke. Kako se jim izogniti? Z RAZUMEVANJEM SEBE IN OSEBE NASPROTI.

Z zavedanjem, da sošolec izhaja iz svoje čustvene zaprtosti, ki jo je osnoval kot obrambni mehanizem, ko je doživel neko travmo v življenju. Ne more biti prijazen do tebe, ker ne zna. Žaljenje drugih je njegova kompenzacija za izjemno slabo mnenje o sebi. Otroci, ki imajo v sebi ranjeno srce, gredo v eno izmed 3 obrambnih mehanizmov obnašanja:

1) Verbalni nasilnež, ki žali, ponižuje in opravlja (ker se počuti njihov ranjeni ego zmagovalno, ko od nekoga počutje spravijo "dol") - temu se reče tudi ugaševanje sijaja. S tem, ko ugasnejo od nekoga sijaj zadovoljstva in veselja, se njihov ego za trenutek počuti močnejši, boljši. Ponavadi se spravijo na čustveno dovzetne osebe, ki jih ni težko užaliti.

2) Tiha miška (da bi zakrili svoj pravi jaz, se umaknejo v svoj svet in bi bili najraje nevidni)

3) Zafrkant (razredni šaljivci, ki svoj pravi jaz skrivajo za masko šal, zafrkavanj in heca)

KAJ JE SKUPNO VSEM 3 OTROKOM? Ne izražajo svojega pravega avtentičnega jaza in občutkov. V sebi nosijo prepričanje, da niso dovolj dobri taki kot so in niso vredni ljubezni ali celo obstoja. To prepričanje so povzeli iz primarnih družin, kjer so zaprli svoje srce za ljubezen in zavoljo preživetja oblikovali zgoraj omenjene obrambne mehanizme obnašanja. Taki otroci za svojo "masko" skrivajo ogromno potlačenih občutkov jeze, agresije, zamere, žalosti in strahu.

Kako ravnati v primeru, da naletiš na žaljenje, ignoriranje ali zasmehovanje s strani otroka, ki uporablja katerega od zgoraj omenjenih obrambnih mehanizmov?

1. Nihče te ne more užaliti, če mu tega ne dovoliš. Ne dovoli, da se te žaljivka dotakne in zgolj mirno prisluhni kaj ti ima za povedati. Predstavljaj si njegove besede kakor milne mehurčke, ki jih piha vate, a se te ne dotaknejo, temveč letijo mimo tebe.

2. Nasmehni se. Nasmeh zmanjša stres v tvojem telesu in te narede bolj samozavestnega.

3. Na negativno pripombo odgovori s PRIJAZNO BESEDO. 

Kaj dosežeš z novim vzorcem odziva? 

1 - Osebi nasproti sporočaš, da se sprejemaš in imaš dobro mnenje o sebi ne glede na njegovo mnenje o tebi. Preberi ponovno: mnenje. Njegovo mnenje je njegova izbira in ne absoluitna resnica. TVOJE MNENJE pa je tvoja izbira in JE TVOJA RESNICA.

2 - Da mu ne predajaš moči s tem, ko zaradi njega postaneš besen ali užaljen, temveč si to kar si in tvoj cilj je mir in ljubezen. Poveš mu svoja pravila igre.

3 - v sebi krepiš občutek samozavesti, ker te mnenje drugih ne omaje in si lahko srečen ne glede na to komu si ali nisi všeč. 

Kaj je podzavestni ali zavestni cilj osebe, ki se čustveno znaša nad teboj? Zmaga. Zmaga za njegov ego pomeni, da se ti počutiš slabo zaradi tega kar ti je rekel. Ko pa mu pokažeš, da se v sebi počutiš dobro ne glede na to kaj reče in mu na sovražne besede odgovoriš z ljubeznijo, prijaznostjo, sočutjem, bo zmeden, ker njegov ego ne bo prišel do zmage (vplivati na počutje 2. osebe). Tako ne bo vedel kaj reči nazaj in bo na dolgi rok:

1 - postal tvoj prijatelj ali

2 - izginil iz tvoje bližine ter te pustil pri miru.

Ni rešitev v boju ali begu pred "sovražniki". Rešitev je v Ljubezni in sočutju. Ko si sposoben razumeti sovražnika, ta ni več sovražnik, temveč prijatelj. Prijatelj, ki ima pač drugačen način izražanja kakor ti, ker globoko v sebi nosi čustveno rano. Zato si mu ti zgled, kako se pogovarjati s sočlovekom ter biti to kar si ne glede na mnenja drugih ljudi. Svoj čas in pozornost pa posveti druženju z osebami, ki te podpirajo, sprejemajo in se do tebe obnašajo spoštljivo. Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu.

Predvsem pa si zapomni: "TOČNO TAKŠEN-A KOT SI, SI UNIKATEN-A in ČUDOVIT-A, ZATO SIJ KOT SONČECE V VSAKEM TRENUTKU."

 

Avtorica: Kristina Dia

 

Za individualni trening samozavesti in izboljšanja samopodobe otroka, me starši lahko kontaktirate TUKAJ.