Česa nas učijo otroci

SPONTANOST: Otroci ne tehtajo pred vsako odločitvijo ali je prav ali ne – enostavno to naredijo, ker jih tisti trenutek radosti. Zaupajo, da je vsaka njihova odločitev v tistem trenutku najboljša.

ZVESTOBA SEBI (svoji duši): Otroci ne bodo pospravljali, če jim bo trenutno bolj po volji igra. Vsakega opravila se lotijo z veseljem in igrivostjo.

ISKRENOST: Otroci bodo jasno povedali kaj jim je všeč in glasno povedali, če jim kaj ni všeč.

NAVDUŠENOST: Dežne kaplje, igrača, pravljica, sprehod po snegu… otrok vse dejavnosti doživlja z veliko mero navdušenja. Vsak trenutek življenja sprejema kot čudež in je vedno prisoten v trenutku tukaj in zdaj.

SPREJEMANJE: Otrok vidi različnost ljudi, a jim ne sodi. Vse in vsakogar sprejema tako kot je. Če mu v trenutku naše mnenje ne odgovarja, se bo glasno pritožil. A zato ne bo označil nas za slabe…Ne bo gojil zamere do nas ali do sebe… Isti trenutek odpusti in preide iz joka v smeh. Ne glede na besede in dejanja nas vedno sprejema in nas ima enako rad.

SMEH: Igra in smeh je tista glavna lastnost, ki jo otroci izvajajo pogosto in veliko. Povprečen otrok se zasmeji 400x na dan… Povprečen odrasel pa 4x. Sprostimo se in prepustimo toku življenja. Nič ni tako resno, da nebi moglo biti hecno.

ZGORNJE NAUKE, KI NAM JIH NOSIJO OTROCI, SI VELJA VZETI ZA VZOR in na poti smo do srečnejšega in bolj izpolnjenega življenja, kajti ravno te stvari ženske v odnosih pozabljamo. Prehitro nam življenje postane »preveč resno«, priklopimo si avtopilot in blodimo v rutinskih opravkih, pozabimo pa nase, na najbolj pomembne aktivnosti, ki nas delajo vesele, razigrane, avtentične. Ko na prvo mesto postavimo zadovoljstvo svojega »notranjega otroka«, takrat naš sijaj veliko bolj pristno in ljubeče obsije tudi našo okolico.

Avtor: Kristina Dia

img

Related posts

Mama in samopodoba

Mama in samopodoba

Otrokova samopodoba veliko zavisi od tega kako se mama sooča s svojimi čustvi ter kako samopodobo ima. Kar mama vidi na sebi, to kvaliteto...