Zakaj otroci potrebujejo pravljice

Današnji tempo življenja je zelo hiter. Dnevi, tedni in meseci minevajo s svetlobno hitrostjo in kar naenkrat se zaustavimo, pogledamo otroka in si mislimo: “Neverjetno, kako hitro je odrastel.”

Da bi zares se zares navzoče posvetili otrokovi rasti in čustvenemu razvoju ter z njim vzpostavili močnejšo vez zaupanja, so nam pravljice lahko v pomoč.

Ni besed, ki bi opisale otrokovo radost in ljubezen, ki žari v njegovem srčku, ko mu eden izmed staršev doživeto pripoveduje pravljico.

img

Otroci potrebujejo pravljice, ker se tako krepi njihov domišljijski svet, čustveni svet, koncentracija, poistovetijo se s pravljičnim junakom in iz pravljice najbolj izluščijo vrednote, ki jih v podzavesti spremljajo do konca življenja. Otrok se poistoveti z likom iz pravljice ter na globlji čustveni ravni črpa nauk, ki mu ga pravljica podaja.

Kot otrok z zelo slabo samopodobo se spomnim kako zelo čustveno sem doživljala pravljico Grdi raček.

In nauk, ki mi ga je ta pravljica prinesla, se mi je kot opomnik vklopil vsakokrat, ko sem imela občutke manjvrednosti ter mi v težkih trenutkih služil kot lučka, ki me je opogumljala naj ne izgubim upanja.

Zato bodite pozorni kakšne pravljice otroku pripovedujete. Kajti pravljice (in tudi risanke) otroku oblikujejo sliko sveta in vrednote, ki jih prejme v svojo košarico prepričanj, katera oblikujejo njegov prihodnji pogled na svet ter samopodobo.

Želite da vaš otrok razvije zaupanje vase in v prihodnosti kreira srečne in iskrene odnose?

Otroci s seboj na svet prinesejo čisto ljubezen in imajo že od majhnega veliko empatije. A zgodi se, da določene izkušnje v njemu sprožijo obrambni mehanizem (strah iz katerega izvira nezaupanje), ki potlači en del njihove ljubezni ter onemogoči pristno izražanje svojih čustev. Da bi ta delček ljubezni ponovno zasijal, se mora osvoboditi blokad obrambnega mehanizma (strahu, nezaupanja, neizražanja čustev in želja) ter vzpostaviti ponovno zaupanje do sebe in sveta.

In s tem namenom so nastale pravljice MEDVEDEK MAVRI.

Moj otrok je vsak večer zelo težko zaspal. Poskusila sem z branjem nekaj različnih prijetnih knjigic, a vsakokrat, ko sem knjigo začela brati, jo je moj otrok zaprl, ali se začel dolgočasiti. Nikakor mi ni uspelo ujeti njegove pozornosti. Nato sem mu začela pripovedovati pravljice iz moje domišljije. Vsak večer sem sestavila eno pravljico, ki bo mojemu malčku zanimiva, hkrati pa tudi ljubeča in sočutna. V čarobnem svetu Medvedka Mavrija so se tako vsak dan ustvarjale nove zgodbe o miru, ljubezni, prijateljstvu in radosti. Sinček jih obožuje.. Pravljico pozorno posluša, vmes sodeluje in se po pravljici počuti pomirjeno, sproščeno. In vsakokrat, ko pride v situacijo, ko nekaj “dobrega” naredi, mi ponosno reče: “Tudi Medvedek Mavri je tako naredil…”. Prav tako je začel več govoriti o svojih željah in čustvih ter jasneje izražati svojo resnico.

Želela sem, da pravljice pomagajo tudi ostalim otrokom, zato sem ustvarila Pravljične delavnice. Na pravljičnih delavnicah otroke popeljem v domišljijski svet Medvedka Mavrija ter jim na vsaki delavnici skozi zanimivo zgodbo prikažem pomembne življenjske vrednote, ki se jim vtisnejo globoko v spomin. Otroci si zgodbo ponavadi do potankosti zapomnijo in pravljica objame njihov srček z neverjetno toplino, ki sproži, da pridejo v stik s svojim čustvenim svetom ter ga lažje izrazijo. Čudoviti odzivi otrok in staršev na delavnicah mi vlivajo voljo do ustvarjanja še več dobrih zgodb.

Hvala, ker ste <3

Zagotovite si svoj izvod knjige MEDVEDEK MAVRI – 5 pravljic za grajenje pozitivne samopodobe, po prednaročniški ceni s klikom TUKAJ

Related posts