Hiperaktivni otroci

Otroci, ki so označeni z nalepko “hiperaktiven”, so v resnici nadpovprečno inteligentni otroci, ki se začnejo hitro dolgočasiti ter še ne vedo kako svojo energijo uporabiti, ko jim postane dolgčas. Ubistvu njihov namen ni, da bi npr. motili pouk ali nagajali staršem, le potrebujejo napotek kako naj uporabijo svojo energijo konstruktivno, ko jim postane dolgčas.
Njihovo vedenje pa se lahko spremeni le, če jim namesto obsojanja ponudimo rešitev kako svoj višek energije uporabiti v aktivnostih, ki jih veselijo.

img

Dotaknila se me je zgodba dečka, ki je imel pred 20 leti težave s sedenjem pri miru med poukom. Čutil je nemir in s prsti tolkel po mizi, ker ga je to pomirjalo.
Učiteljica je povedala staršem, da ima deček motnjo hiperaktivnosti, starši pa so se zelo trudili, da bi njegovo vedenje spremenili.

No, deček je še naprej s tolčenjem po mizi nadaljeval. Bil je tudi na posvetu pri ravnatelju, a ni zaleglo. Nato pa mu je novi učitelj rekel naj po pouku ostane v razredu. Odprl je predal in mu izročil 2 bobnarski palici ter mu rekel: “Ti boš nekoč zelo dober bobnar.”

Dečku so se zasvetile oči, kajti končno nekdo v njemu prepoznal skriti potencial.
Dečku so starši kupili bobne in pridno je vadil. V šoli ni več tolkel po mizi in pri pouku je bil bolj skoncentriran.

Ta deček je po 20 letih postal eden najbolj uspešnih bobnarjev na svetu.

Zato je pomembno v otroku prepoznati potencial in mu omogočiti, da s svojo energijo (kateri nekateri pravijo hiperaktivnost) kreira, jo usmeri v hobi, ki mu zbuja zanimanje in veselje ter z njo ustvari unikatno mojstrovino svojega srca.

Otrok, ki čuti nemir med poukom ne potrebuje kritike in spreminjanja. Temveč sprejemanje in vsaj 1 osebo, ki verjame vanj in v njegov potencial ter mu pomaga pri razvoju le tega. Lahko je to risanje, tek, bobnanje, ples ali nogomet. Ni pomembno katera aktivnost otroka veseli le da v njej radostno lahko svojo energijo izživi.

 

V kolikor menite, da je vaš otrok čustveno občutljiv in potrebuje dodatno mentorsko pomoč, mi lahko na mail info@diamantko.si sporočite izziv s katerim se vaš otrok sooča in prejmete brezplačni nasvet ali pa rezervirate svoj termin za individualno mentorstvo po metodi ČUSTVENO INTELIGENTNI OTROCI.

Related posts