Otrok in ljubosumje

Tale zapis kot odgovor na vaša vprašanja, ki mi jih postavljate vezano za ljubosumje starejših otrok na prihod dojenčka v družino.

Veliko vas namreč pravi, da se prvorojeni otrok do dojenčka začne vesti izključevalno, včasih celo agresivno.

To je dokaj pogost pojav pri prvorojencih, sploh, če gre za sorojenca istega spola. Pa poglejmo primer: Imate hčerkico, ki dobi sestrico. Hčerka se začne do dojenčka obnašati jezno in vse več izpadov trme spremlja njeno vedenje. Kako postopati?

Prvi otrok se počuti malce zapostavljeno, ko je prišel dojenček v družino in mora se še navaditi na to, da mora zdaj pozornost staršev deliti.

img

Hčerkica ima zelo rada mlajšo sestrico, a hkrati se ji pojavljajo globoki občutki jeze, ko vidi, da je sestrica deležna starševske ljubezni, zato včasih z jeznimi reakcijami izrazi svojo frustracijo.
Pod občutki jeze (ljubosumja) pa je le strah pred zapuščenostjo.
Kajti otroci do 7. leta vsako situacijo jemljejo zelo osebno in izjemno čustveno ter ne zmorejo racionalnega razmišljanja v smislu:
”To je moja sestrica, ki jo imajo starši radi, a to ne pomeni da imajo mene manj radi. Obe sva enako pomembni in deležni enake mere starševske ljubezni in starši me ne bodo nikoli zapustili.”

Zgornji odstavek mora deklica dojeti v svojem čustvenem svetu in za to je potreben čas.

NEKAJ NAMIGOV V POMOČ:
– ne silite, da otrok svoje igrače deli s sestrico/bratcem. Mali otroci se na svoje igrače zelo čustveno navežejo in, če jih sami od sebe niso pripravljeni deliti, je do pbro upoštevati njihovo mnenje ter jim dopustiti, da imajo svoje igrače le zase.

– večkrat na dan lahko otroku poveste, da ga imate radi in mu podelite vsaj 5 pohval na dan.

– ko gre otrok v vrtec/šolo, vam priporočam tehniko “pošiljanje objema na daljavo”. Otroku lahko razložite, da ko vas pogreša, se lahko prime za mezinček in takrat boste vi to začutili ne glede na to kje ste ter mu poslali objemček.
Lahko to stori tudi z najljubšo igračko, če jo ima vedno s seboj…Naprimer, da objame plišastega medvedka, ko začuti, da vas pogreša in vi boste to začutili ter mu poslali objemček. Tako otrok omili občutke zapuščenosti, ki spremljajo prihod novorojenčka v družino.

– vsaj 10 min. v dnevu otroku posvetiti čuječno pozornost. Torej brez novorojenčka. Da otrok ohranja čustveno povezanost s staršem.

– Priporočljivo je, da si eden od staršev rezervira en dan v tednu, ko se v neki dejavnosti posveča le starejšemu otroku. Lahko je to njegova najljubša igra ali pa sprehod le z njim. Tako bo prvorojenec čutil, da ohranja vez s staršem in posledično bo okrepil sočutje do dojenčka.

– V kolikor menite, da otrok potrebuje dodatno podporo pri preseganju čustvenega izziva, pa vam toplo priporočam Personalizirano audio meditacijsko pravljico, ki jo prilagodim vašemu izzivu in jo otroku predvajate vsak večer pred spanjem. S pomočjo meditacijske pravljice lahko otrok preseže morebitna potlačena čustva strahu pred zapuščenostjo ter okrepi notranji občutek varnosti.
Meditacijsko pravljico po svoji meri lahko naročite tukaj: https://diamantko.si/…/audio-unikatna-meditacijska-pravlji…/

Related posts