Zakaj je pomembno, da je otrok v stiku s svojimi čustvi?

Otrok nosi v sebi celo paleto čustev. Tako zavestnih, kot tudi tistih podzavestnih, ki jih je nekje na poti potlačil.

Pa poglejmo čustva. Vsako čustvo ima določeno vibracijo. Na vibracijski lestvici so nižja čustva: nemoč, strah, krivda, žalost, jeza…

Višja čustva pa so: ljubezen, radost, hvaležnost, mir, sproščenost…

Glede na to katera čustva v otroku (in tudi staršu) prevladujejo čez dan, v takšni osebni vibraciji je otrok.

img
Kaj pa je to osebna vibracija?
 
Vibracija je skupek naših misli (zavestnih in podzavestnih), besed in čustev, ki tvorijo naše energetsko polje (aura). Vsa naša podzavestna prepričanja pa tvorijo našega notranjega otroka, saj smo jih ponotranjili v našem zgodnjem otroštvu od oseb, ki so nam bile blizu v takratnem obdobju.
 

Otroci, ko se rodijo so nepopisan list. Vsa sprotna čustva sproti izražajo. Če čutijo katerokoli čustvo iz nižje vibracijske lestvice, ga sproti izjokajo ter tako vzdržujejo svojo visoko vibracijo, ki je otrokova izvorna (čista ljubezen, mir in radost).

Kasneje pa otrok prejme vse več norm in “pravil” lepega obnašanja, zato starejši kot je, manj mu je v določenih okoljih dovoljeno izražati svoja avtentična čustva.

Otrokova osebna vibracija pa določa otrokov čustveni imunski sistem. Torej več ko otrok v sebi potlači čustev za voljo sprejetosti, nižja je njegova osebna vibracija in bolj je otrok dovzeten za dražljaje okolice. Bolj ko je otrok v stiku s seboj in si dovoli čutiti svojo celo paleto čustev, bolj je njegova osebna vibracija naravnana na radost, ljubezen in mir in tako je tudi otrok bolj sijoč in zdrav.

Vse bolezni izhajajo iz neizraženih čustev, zato če je nekdo velikokrat bolehen, se lahko vprašamo katero čustvo si ne dovoli izraziti. Ko si otrok dovoli začutiti določeno čustvo, ki ga je prej “potlačil pod preprogo” – pa naj bo to jeza, strah ali žalost…Bolj se bo krepil njegov čustveni imunski sistem ter ne bo toliko dovzeten za energijo okolice, seveda pa temu sledi tudi izboljšanje zdravja, resničnega imunskega sistema…saj se otrok z izražanjem sebe osvobodi blokad energije v telesu.

Zato pravim, da je čustvena inteligenca tako pomembna. Kajti otrok, ki je v stiku s svojimi čustvi in jih zna na ustrezen način izraziti (ne da bi pri tem kakorkoli škodil drugi osebi), je razvil v sebi najdragocenejše darilo, ki mu služi kot popotnica za nadaljnje kreiranje srečnih odnosov in čudovitega življenja.

Naj omenim še to, da so naša čustva tista, ki v večini kreirajo naše življenje. Misli so le posledice. Misli se odzovejo na čustvo, ki nas obišče. Zato, lahko za nekoga rečemo, da je “pozitivno ali negativno naravnan”. Otrok, ki je hitro užaljen ali pa se za vsako malenkost razjezi ima v sebi po vsej verjetnosti potlačeno čustvo krivice, zato ga vsaka beseda od zunaj “trigira”, saj pri čustvih je tako kot pri hrani. Kar gre noter mora ven. In če otroku nekje na poti ni bilo dovoljeno izraziti jeze, jo je otrok spravil v sebi ter to čustvo potem išče načine kako se izraziti navzven. Ko se osvobodimo potlačenih čustev, takrat se naša notranjost “spravi v red” ter lahko tudi v naši zunanjosti privlačimo dogodke, ki so “v redu”. Če pa je v notranjosti nered, potem nam življenje na zunaj odzrcali le tisto kar nosimo v sebi. To je tudi razlog zakaj določeni otroci v šoli pritegnejo dobre odnose, nekateri pa imajo manj “sreče”. Ubistvu pa ima sreča tu bolj malo prste vmes. Vse kar otrok v vrtcu ali šoli pritegne je le ogledalo nekega otrokovega potlačenega čustva. Ko se otrok osvobodi določenega potlačenega čustva in zgradi pozitivno samopodobo, takrat zasije iz sebe kakor lučka in tudi otrokova prihodnost se oblikuje na pozitiven način. Otrok ni več občutljiv na dražljaje okolice, saj se zaveda svoje vrednosti in zna se postaviti zase. Tako pa pritegne tudi lepše izkušnje v svojo bližino.

Si želite, da vaš otrok na zanimiv in lahkoten način predela potlačena čustva, pride v stik s svojimi čustvi ter zasije v svoji avtentičnosti?

Potem mi pišite na info@diamantko.si in rezervirajte svoj termin Delavnice ali Individualnega srčnega mentorstva za otroke.

Po vsakem srečanju (delavnici ali mentorstvu) starš prejme na e-mail tudi opis otrokovega čustvenega sveta (katera potlačena čustva in vzorci otroku povzročajo nevšečnosti) in svetovanje.

Related posts