Otrok in čustva

Otrok čez dan občuti celo mavrico čustev.

Otrok nikoli ne joka brez razloga. Vedno je krivec za otrokov jok ali trmo nek sprožilec.

Pa si poglejmo v tem članku 4 najpogostejše sprožilce otrokovih čustev:

  1. OTROKOVA ČUSTVA so čustva ustvarjena kot odziv na določeno zunanjo okoliščino.

Primer: Otroku vrstnik vzame iz rok njegovo igračo in otrok začuti jezo, ki jo izrazi v obliki joka/kričanja.

Ta primer ponazarja otrokovo čustveno reakcijo na določen zunanji dražljaj.

2. ČUSTVA ZARADI POTREBE (po pozornosti, po hrani, po počitku)

Če je otrok lačen, utrujen ali pa se počuti zapostavljenega, se mu lahko pojavi občutek žalosti ali jeze ter to izraža v obliki joka/izpada jeze.

3. MAMINA ČUSTVA

Otrok do 7 leta je povezan z maminim čustvenim svetom ter se oskrbuje z mamino energijo. V kolikor je mama v prekomernem stresu, to lahko občuti tudi otrok, kar izraža v obliki nemirnega vedenja.

4. ČUSTVA DRUGIH LJUDI

Novodobni otroci pa so izjemno sensitivni tudi za čustva drugih ljudi in zgodi se, da otrok v bližini določene osebe ali prostora začuti jezo/žalost/strah, ne da bi imel razlog za to.

Primer: Vzgojiteljica je doživela doma neko travmatično izkušnjo in pride naslednji dan “v službo”. Čeprav navzven pred otroci kaže dobro voljo, v sebi nosi veliko količino žalosti. Otrok, ki se z njo pogovarja začuti v sebi val žalosti in cel dan v vrtcu je jokav brez konkretnega razloga.

V tem primeru lahko otrok zaznava čustva vzgojiteljice ter v sebi čuti žalost, ki jo mora izjokati ter s tem prečistiti svoj čustveni svet.

Če otrok ob določeni osebi zazna močno vibracijo žalosti ali jeze ali strahu, se s tem čustvom lahko identificira ter čuti v sebi čustvo druge osebe, ki ga nato (ko se počuti dovolj varno) tudi izrazi. Nekateri otroci se v vrtcu ne upajo jokati, da nebi bili kritizirani/zasmehovani, zato vsa čustva, ki so jih v vrtcu potlačili izbruhnejo doma (na varnem) kot vulkan.

Prav zato je dobro, da se z otrokom vsak dan vsaj 10 min. pogovarjamo o tem kaj čuti ter od kod izvira to čustvo. Tako se otrok uči prepoznavati svoja čustva in jih zna sortirati kaj je njegovo in kaj ne.

V pomoč so vam lahko vprašanja:

  1. Kaj čutiš/kako se počutiš?
  2. Zaradi česa čutiš jezo/žalost/strah?
  3. Otroku prisluhnemo…V kolikor je otrokov odgovor “ne vem”, potem lahko nadaljujemo z vprašanjem:
  4. Komu to čustvo pripada? Je to tvoje čustvo ali si morda zaznal čustvo od nekoga drugega?

Ko se otrok poglobi v svoje čustvo, ponavadi čustvo samo od sebe izzveni in otrok se umiri.

V veliko pomoč vam je lahko tudi knjiga MEDVEDEK MAVRI – 5 pravljic za grajenje pozitivne samopodobe, v kateri otrok skozi srčne pravljice pride v stik s seboj in predela nižja čustva, ki jih je potlačil skozi dan ter gradi pozitivno samopodobo.

img

Related posts