11 stvari, ki otroku pomagajo pri ohranjanju stika s seboj

Današnji otroci so drugačni od preteklih generacij. Čutijo zelo intenzivno in vsaka malenkost jih vrže iz tira.
V enem trenutku se z vami lahko pogovarjajo kot odrasli, v naslednjem trenutku pa padejo v neutolažljiv jok ali besno kričanje, kajti prek joka in kričanja čistijo svoj notranji svet. V kolikor so pretežno v okoljih, kjer jim izražanje čustev ni dovoljeno (šola/vrtec), veliko svojih čustev in zaznav potlačijo, da bi bili sprejeti. Kar pa jih kasneje lahko vodi v izgubo stika s seboj ali padec imunskega sistema.
img

Kako čustveno občutljivemu otroku pomagati, da v mešanici zunanjih okoliščin ohranja stik s seboj?

1. Narava
Otroci so zelo povezani z naravo – rastlinami in živalmi. Če le imate možnost, svojemu otroku omogočite domačo žival za katero lahko skrbi ter pojdite vsak dan na sprehod v gozd. Lahko ga spodbudite, da se nauči več o drevesih ter v naravi prepozna kako se imenuje katero drevo. Lahko tudi objame drevo, če tako želi. Objemanje dreves otroke pomirja in jim pomaga vzdrževati čustveno ravnotežje…


2. Bazična prehrana – veliko sadja in zelenjave


3. Pitje veliko tekočine
Otroci morajo piti veliko tekočine, ki čisti njihovo subtilno telo. Flaška vode/čaja/soka naj bo vedno v njihovi bližini

4. Voda… Sedente ali igra ob vodi, kopel ali kopanje v morju – vse to otroku pomaga prečistiti svoj subtilni svet čustev in poviša otrokovo vibracijo, s tem pa tudi izboljša imunski sistem.

5. Aromaterapija…Otrok ima lahko okoli vratu verižico z obeskom z nekaj kapljicami eteričnega olja Rimske kamilice ali Melise, ki pomaga blažiti stres in vzdrževati čuječnost

6. Pogovor o čustvih..
Otroka vsak večer vprašajte kaj mu je bilo v dnevu všeč, kaj ga je razjezilo, kaj razžalostilo…Ko otrok govori o svojih čustvih, ga to osvobodi.


7. Glasba…
Ugotovite ob kateri glasbi otrok uživa in mu večkrat na dan predvajajte všečno glasbo, ki otroku viša vibracijo.


8. Gibanje…
Da sprostijo nakopičene energije iz telesa, otroci potrebujejo gibanje vsak dan. Otrok lahko sam izbere katero gibanje mu najbolj ustreza…Lahko je to sprehod, tek, skakanje na trampolinu, ples, joga ali katerikoli šport, ki otroka veseli.


9. Kreativnost
otroci, ki so introvertirani, svoj čustveni svet lažje skomunicirajo skozi umetnost. Katerakoli ustvarjalna dejavnost otroka veseli, naj ga spremlja v vsakdanu.


10. Učenje čustvene inteligence…
za čustveno občutljive otroke je zelo pomembno, da si dovolijo čutiti vsa čustva ter morebitna potlačena nižja čustva (strah, jeza, žalost) transformirati. Le tako lahko ohranjajo notranje ravnotežje ter so zdravi, srečni in zadovoljni. V pomoč: Knjiga MEDVEDEK MAVRI – 5 pravljic za grajenje pozitivne samopodobe


11. Pozitivna samopodoba
Z veliko pohvalami, prepoznavanjem otrokovih potencialov ter krepitvi vere vase in sočutja otroku pomagamo razvijati pozitivno samopodobo, ki mu služi kot lučka v težkih trenutkih.

Predvsem pa otroci nove dobe potrebujejo veliiiko ljubezni, sprejemanja in podpore pri razvoju najvišjih potencialov. In ne pozabimo: otroci so naši veliki učitelji. Osvetlijo nam našo vibracijo in vzorce, ki jih moramo pri sebi predelati, da bi dosegli mirno in izpolnjujoče življenje. Ko starši povišamo svojo vibracijo in ozavestimo svoja omejujoča prepričanja ter postanemo svojim otrokom srčni mentorji, takrat se počutijo varno v svojem notranjem svetu in lažje ohranjajo stik s seboj ne glede na zunanje okoliščine.

 

Avtorica: Kristina Dia, srčno mentorstvo za otroke

PRIPOROČENO: paket TERAPEVTSKA PRAVLJICA, ki ga lahko naročite s klikom na: TERAPEVTSKA PRAVLJICA

Related posts