Kako okolica vpliva na otrokov karakter?

Vsi poznamo rek: “S komer se družiš, takšen si.” ali “Podobne ptice skupaj letijo.”

No, nekaj resnice je v tem. Pri otrocih zagotovo.

Otrok se rodi kot čista ljubezen in radost. Njegova podzavest je v prvih letih otroštva izjemno odprta in vse informacije od okolice posrka kot spužva ter si na podlagi njih ustvarja mnenje o sebi in svetu.

OTROK IZRAŽA TISTO KAR OPAZUJE IN ČUTI V ZGODNJEM OTROŠTVU (zavestno in podzavestno). Otrokov karakter zrcali starševo vibracijo –  skupek starševih misli, prepričanj, čustev in odnosov.

img

Vsak otrok ima 3 temeljne čustvene potrebe:

  1. POTREBA PO SPREJETOSTI (da se počuti ljubljen)
  2. POTREBA PO VARNOSTI (da se počuti varen)
  3. POTREBA PO PRIPADNOSTI (da se počuti povezan)

Otrokov srček nezavedno hrepeni po tem, da je ljubljen, varen in povezan že od trenutka, ko se rodi. Kajti v maminem trebuščku je imel te 3 potrebe brezpogojno izpolnjene.

Kasneje pa nastaja določena vrzel, ki jo otrok na vsak način želi zapolniti tako, da opazuje starše in ostale bližnje osebe, od katerih se uči kako delovati in se obnašati, da dobi čimveč potrditve.

Otroci, ki v ranem otroštvu niso dobili dovolj pozornosti in potrditve od bližnjih oseb, nosijo to veliko praznino neizpolnjenih čustvenih potreb naprej v odraslo dobo, kar jih vodi v občutke manjvrednosti, nesamozavesti in pretiranega iskanja pozornosti v odnosih (tako na pozitiven kot na negativen način).

Okolica torej na otroka deluje zelo močno. Besede potrditve, občutek videnosti in ljubljenosti, občutek zaupanja, povezanosti in sprejetosti…vse to otrok potrebuje v prvih 14 letih za zdrav čustveni razvoj. Otrok nosi v sebi nešteto potencialov. Razvije pa le tiste, ki jih starši (in ostale avtoritete v otroštvu) prepoznajo v njem.

Ko otrok v otroštvu prejme občutek, da je vreden ljubezni, dragocen in sprejet točno takšen kot je, lahko v odrasli dobi s tem občutkom “gore premika”.

Zato je tako zelo pomembno, da se z otroci pogovarjamo, da jih pohvalimo ob majhnih dosežkih, da jih crkljamo in jim večkrat povemo kako zelo jih imamo radi. Morda se nam v današnjem hitrem tempu to včasih zdijo samoumevne stvari, ki nekako spolzijo mimo, a za otrokovo prihodnost so bistvenega pomena. Seveda pa ob tem tudi delati na sebi in svoji čustveni inteligenci, kajti bolj ko znamo upravljati z lastnimi čustvi, bolj smo lahko zavestni v svojem odzivanju, kar pa v otrocih vzbuja občutek varnosti in zaupanja.

Vsi si želimo, da bi naš otrok odrasel v uspešno, srečno in srčno osebnost s pravimi vrednotami za življenje. Ne čakajmo na “tisti dan”, temveč že danes naredimo en mali korak k temu, da naš otročiček prejme popotnico za srečno prihodnost…

Čez 20 let se otrok ne bo več spomnil, katero igračo smo mu kupili…Spomnil pa se bo občutkov, ki smo jih v njemu vzbudili. Naj prevladujejo občutki topline, sprejetosti, dragocenosti in zaupanja.

?

By: Kristina Dia

?PRIPOROČENO: Paket SREČNA MAMA, SREČEN OTROK

Related posts