Visoko občutljivi otroci t.i. diamantni otroci čutijo zelo intenzivno, saj so izjemno intuitivni in občutljivi na zaznavanje okolice. Energijo okolice zaznavajo zelo intenzivno, zato potrebujejo v zgodnjem otroštvu načine, kako izraziti nakopičena čustva, ki so posledica intenzivnega zaznavanja okolice.
Mali diamantki zaznajo čustvo osebe s katero so v kontaktu ter zelo osebno jemljejo vsako čustvo osebe s katero so v stiku. To čustvo doma v varnem okolju ponavadi zaznajo kot nakopičeno energijo, ki jo izražajo v obliki nejevoljnosti, hiperaktivnosti, joku brez razloga, kajti to so edini načini, ki jih majhen otrok pozna. Otrok ne ve, zakaj se tako počuti in čustva še ne zna ubesediti. Nakopičena energija , ki jo je zaznal skozi dan v okolici pa ga moti in jo mora nekako »spraviti ven«.
Diamantni otroci niso prav dobri v potlačevanju negativnih čustev in jih ob prvi priložnosti iskreno spravijo ven skozi jok, z izpadi trme brez razloga ali s hiperaktivnim vedenjem »brez razloga«. Mali diamantki so rojeni kot nepopisan list. Vse kar poznajo je mir in ljubezen. Zato razloga za negativna čustva nimajo. Povzemajo jih od oseb, ki so pod stresom v njihovi bližini in jih izrazijo tako kot trenutno znajo. V kolikor je mama v stresu, dojenček to zazna in joka ob mamici. Zagotovo ste imeli izkušnjo s tem. Ko je mama mirna in v čustvenem ravnovesju, je miren tudi diamantni otrok. Mamina stresna čustva pa otrok izjoka. Ko je otrok malce starejši, približno od 3. leta starosti dalje, pa ga lahko učimo kako lahko svoja čustva predela na čustveno inteligenten način.
Na primer: ko začutiš jezico, lahko tolčeš po bobnu, nato mi pa poveš zakaj si se tako počutil.
Ko začutiš val žalosti, lahko rišeš in z barvami na risbici ubesediš kako se počutiš.
Ko te je strah, lahko stisneš najljubšo plišasto igračo, nato pa mi poveš zakaj te je bilo strah.
Če otrok začuti in izrazi čustvo, ne zna pa ubesediti zakaj se je tako počutil, je čustvo po vsej verjetnosti povzel od kake osebe s katero je bil v dnevu v kontaktu. Ne vrtamo vanj zakaj se tako počuti, nudimo mu le sprejemanje in varen prostor, da lahko čustvo izrazi. Ko se umiri in mu čustvo izzveni, ga pohvalimo in mu damo vedeti, da smo ob njem ter ga sprejemamo v vseh čustvenih odtenkih. Otrok bo to izjemno cenil ter z nami gradil most zaupanja.
Zaupanje med otrokom in staršem se gradi že v zgodnjih letih otroštva na način, da ga sprejemamo v vseh čustvenih odtenkih ter smo mu vedno na voljo za pogovor o čustvih.

V pomoč vama je knjiga MEDVEDEK MAVRI – 5 pravljic za grajenje pozitivne samopodobe

Related posts