Diamantni otrok, ki mu ni dovoljeno izraziti negativnih čustev, jih za voljo sprejetosti potlači v podzavest, kjer v obliki blokade zavirajo njegovo prirojeno kreativnost. To se lahko kaže v obliki avtizma, hiperaktivnosti ali selektivnega mutizma. Znaki teh tegobic pa izzvenijo, ko se otroku ponovno omogoči, da pride v stik s svojim čustvenim svetom, čustva izrazi v njemu varnem okolju, ter zgradi pozitivno samopodobo, ki mu služi kot lučka, ki krepi njegov čustveni imunski sistem, da v nadaljnje ni tako občutljiv na povzemanje čustev okolice ter ne jemlje vseh stvari tako osebno.
Da se otrok odpre in izrazi potlačena čustva, mu moramo omogočiti varno, zaupanja vredno ozračje. Verjetno čustev ne bo takoj znal ubesediti, jih pa lahko predela skozi eno izmed pravljic MEDVEDEK MAVRI (5 pravljic za grajenje pozitivne samopodobe), nato pa ga spodbudimo, da čustvo izrazi skozi kreativnost. Lahko nariše barvito risbico ter tako čustvo spravi na papir. Postopoma pa ga spodbudimo, da tudi tekom dneva komunicira s staršem o tem kaj čuti, kako se počuti in ne potlačuje več svojih čustev.
Večkrat ko otrok spregovori o tem katero čustvo ga obišče skozi dan, bolj bo lahko sprejemal svoj čustveni svet in gradil pozitivno samopodobo na temeljih samosprejemanja. Čustvene blokadice bodo tako izzvenele, saj bo otrok lahko svoja čustva izražal sproti, ker nam bo zaupal in bo bolj čustveno odprt.

?

?Paket, ki otroku pomaga, da se osvobodi potlačenih negativnih čustev, v sebi kreira več miru in gradi pozitivno samopodobo: TERAPEVTSKA PRAVLJICA

[/vc_column_text]
[/vc_column][/vc_row]

Related posts