Diamantni otroci so rojeni vodje z zelo neupogljivo voljo. Glasno in avtentično se upirajo vsem starim normam in pravilom ter jih je težko spraviti v kalup ubogljivosti. V kolikor so deležni avtoritarne vzgoje pa se jim lahko skrha samopodoba in postanejo zaprti vase ter v sebi zelo nesrečni. Stres jim lahko na dolgi rok škoduje, kar se jim lahko kaže tudi v oslabelem imunskem sistemu.
Diamantni otroci (še posebej do 7. leta starosti) so zelo visoko občutljivi pri zaznavanju okolice. Ko oseba ob otroku čuti stres, lahko otrok joka brez razloga. To je edini način, ki ga majhen otrok pozna, da “spravi ven” negativno čustvo, ki ga je povzel od okolice. V kolikor mu v vrtcu ni bilo dovoljeno izjokati čustvo, otrok le to potlači in ga izrazi doma v obliki “izpada trme” brez razloga.
Pomembno je v takem primeru visoko občutljivemu otroku nuditi miren pristan v njegovi čustveni nevihtici. Ko otrok začuti, da ga razumemo in sprejemamo v vseh njegovih čustvenih odtenkih, gradi samozaupanje in dobro samopodobo.

DRAGOCENO ORODJE s pomočjo katerega otrok predela nižja čustva, ki jih je potlačil skozi dan ter gradi pozitivno samopodobo in vrednote za srečno življenje, najdete s klikom: TUKAJ

Related posts